Artikkelen var spennende og interessant fordi den får deg til å tenke - er vi på rett vei og jobber vi riktig når vi ønsker at elevene skal lære riktig informasjonssøking og kildekritikk. I følge Høivik forlanger vi for mye av elevene (og Bachlor-studentene!). Dette er for avansert og krever domenespesifikk kompetanse mener han. Men hvem har slik kompetanse på alle de områdene vi berører innen skolen? Vi trenger kanskje som Høivik sier en kvalitetssikret arena som er et samarbeid mellom pedagoger, bibliotekarer, forskere og andre. Det tror jeg blir vanskelig siden de fleste har mer enn nok med sitt.
Og det er her de gamle minnene kommer inn. Da jeg gikk siste året på gymnaset ('84) hadde jeg planer om å bli bibliotekar. En venninne av meg hadde begynt på studiet året før og fortalte hvor negative de ansatte ved Høgskolen var - de hadde mistet troen på bibliotekarens fremtid pga. Internett og mulighetene som lå her. Så jeg valgte økonomi og jobbet 10 år i bank før jeg ble logoped/spesialpedagog og allmennlærer (men det er en helt annen historie). Nå gikk det jo bra for bibliotekarene - de begynte bl.a. å spesialisere seg og jobbe i bedrifter ol. Venninnen min jobber fremdeles som bibliotekar i Sandefjord og stortrives med det (jeg angrer heller ikke på mine valg). På meg virker det som Høivik igjen tenker negativt om bibliotekarenes rolle og fremtid og han mener de mister status pga. kort utdanning. Så gjør noe med det da vel!
Høivik lister opp fire veier elevene kan gå når de skal innhente informasjon:
1. Ved å velge vevsteder av høy kvalitet når de søker på egen hånd
2. Ved å søke i kvalitetssikrede innganger til veven (emnekataloger, vevportaler)
3. Ved å bruke ressurser innenfor en kvalitetssikret læringsarena
4. Ved å bruke et skole- eller folkebibliotek – om nødvendig med personlig veiledning
Under den første veien (Selvstendig søking og kildekritikk) sier Høivik bl.a. følgende: Opplæring i informasjonssøking og kildekritikk i sin alminnelighet kan være av en viss verdi for bibliotekarer, men er lite anvendelig for flertallet av brukere. Her sier han at bibliotekarer er bedre kvalifisert enn andre til informasjonssøking og kildekritikk - ja, det er jo jobben deres. Men det betyr ikke at vi andre også (til en viss grad i alle fall) kan og BØR lære oss dette også. Vi har ikke alltid en bibliotekar til rådighet selv om vi skulle Biblioteksvar aldri så mye. Vi må lære det grunnleggende alle sammen - ellers kan det gå riktig galt. Å vite litt om hvordan man søker på best mulig måte, vurder det man finner (jf. kildekritikk) og så anvender dette er, som det står i K06, grunnleggende ferdigheter - ferdigheter som ikke er forbeholdt landet bibliotekarer. Men jeg mener ikke å rakke ned på bibliotekarene - de gjør en utmerket jobb og de gjør hverdagen vår enklere når vi er flinke og samarbeider. Vi er eksperter på hver våre områder, men sammen kan vi mer enn hver for oss - det må vi ikke glemme, men utnytte til fulle.
Eva 2.0 peker også på behovet for at elevene lærer informasjonssøk, kildekritikk m.m. I bloggen sin skriver hun følgende:
"Utover de innledende hovedpunkter er det også noen andre punkter jeg finner interessante [Hun viser til OECD-rapporten: Are the new millennium learners making the grade? og Øystein Johannessens blogg om samme rapport]. Det gjelder bl.a at man peker på at i forhold til standarder (jeg leser dette som læreplaner) må man inkludere de ferdigheter og den kompetanse som kan hjelpe elevene med å bli ansvarlige brukere av teknologien og som gjør at de kan utvikle sin digitale kompetanse – en kompetanse de har behov for i dagens digitaliserte samfunn (dette er for så vidt gammelt nytt) og de peker også på at dette gjelder særlig når det gjelder hvordan man håndterer kunnskap….dette siste er viktig – jeg leser dette som vektlegging av informasjonssøk, kildekritikk, refleksjon og (digital) organisering. Nettopp de ferdighetene jeg mener elevene må lære på skolen i dag – de lærer nemlig ikke mye av dette hjemme (i alle fall ikke i de fleste hjem)".Eva 2.0 er en blogg det er verdt å følge med på! Mange kloke ord, innspill og konkrete undervisningstips.
Kilde:
Eva 2.0 (06.04.10): OECD-rapport: Are the millennium learners making the grade? Tilgjengelig fra: http://evabra.wordpress.com/
Høivik, T. (2008): Fire veier til kvalitet - informasjonssøking og kvalitetssikring i en digital skole. I Dansk Biblioteksforskning årg. 4, nr. 1, 2008 s.35-45 [Internett]. Tilgjengelig fra: http://www2.db.dk/dbf/2008/nr1/hoeivik.pdf
Ja, jeg er enig med deg i at informasjonssøk og kildekritikk er noe vi, som lærere (og andre), også må kunne. Og det er jo også det vi som går på DKL er i ferd med å lære oss nå.
SvarSlettVi har en utmerket biblotekar, kjempeflink faktisk, hun er ved vår skole en dag i uken, og vi er ikke i stand til å utnytte hennes kapasitet. Hun er velkvalifisert og hun etterlyser stadig vekk at lærere ved vår skole må utnytte hennes tilstedeværelse bedre, uten at det skjer. Når hun er hos oss, og biblioteket er åpent, er det stort sett låning av bøker som foregår.
Jeg vet at hun ønsker å ha kurs i informasjonssøking og kildekritikk med oss, men ledelsen har så langt ikke funnet tid til dette. Og det er jo synd for vår virksomhet.
Det er trist når ledelsen ikke benytter en slik ressurs :-( Vi får krysse fingrene for at de snart ser nytten og ikke minst behovet for slik opplæring. Vi har også en meget dyktig biblioteksLÆRER (med andre ord ikke en bibliotekar). Men hun kan sine saker og er også en av våre superLUS-ere. De andre lærerne kan ikke få fullrost henne nok fordi hun får alle elevene til å lese en mengde bøker på riktig nivå. Hun har også ansvaret for leksehjelp og kjenner de fleste av våre 580 elever. Og ledelsen gir henne all tid hun trenger på info.møter etc. Det kan vi dessverre ikke si om IKT-gruppas ønsker selv om vi egentlig satser på IKT og har en topp park på alle måter. Tror imidlertid ting er på gang på det området også :-)
SvarSlett