søndag 18. oktober 2009

Digital foto

Jeg har alltid vært glad i å ta bilder og liker meg bedre bak enn foran kameraet. Drømmen har lenge vært et digitalt speilreflekskamera - det får vente litt til. I sommer brukte jeg faktisk bare mobilen min da vi reiste rundt i Østerrike og Italia. Mobilen er en Sony Ericsson C902 som stort sett alltid er innstilt på på bildestørrelse 5MP. Vanligvis husker jeg å ikke midtstille hovedmotivet, men på dette bildet glemte jeg det:

Det var den gamle løa jeg syntes var artig, jeg burde helt klart gått nærmere! Nå står den ikke fram nok selv om den er midtpunkt. Det er for mye gress i forgrunnen. Bruker jeg tredelingsregelen og plasserer løa nede til venstre ser det slik ut:


Dette synes jeg ble mye bedre. Løa kommer mer til sin rett og det er mindre gress i forgrunnen som stjeler oppmerksomhet. Hersjene syns bedre også og skaper fine linjer i bildet. Å plassere løa nede til høyre blir ikke like bra synes jeg:


Det skjer noe med balansen i bildet som jeg ikke liker og bakgrunnen blir kjedeligere. Det mangler en bit av historien i forhold til det venstrestilte bildet.

Bildene ovenfor ble tatt i landskapsformat. I de neste bildene har jeg brukt programmet Picnik til å lage et bilde kvadratisk. Bildet er forøvrig tatt med et kompaktkamera (Panasonic DMC-TZ3 Lumix, bildestørrelse 7M). I det første bildet er løypemerket plassert i midten:


Egentlig litt morsomt, men trestammen deler bildet i to - her synes jeg det fungerer på en måte, men det er ikke alltid det vil være slik. Bildet sier nesten "Stopp!" Hva om jeg plasserer løypemerket til høyre i bildet?


 
Plassert nede til høyre blir bildet nærmest intetsigende siden skogbunnen ikke er med. Sånn sett blir plasseringen oppe til høyre bedre... Men...


Nede til venstre blir heller ikke bra. Oppe til venstre synes jeg blir best. Trestammen med løypemerkene stenger ikke lenger, men viser vei videre innover slike meningen er. Et skogsmotiv er kanskje ikke det som er best egnet til kvadradiske bilder. Hadde jeg brukt portrett (slik orginalen egentlig er) så hadde trærne kommet mer til sin rett - kanskje. Jeg liker imidlertid kvadratiske bilder, kanskje mest fordi det er orginalt og annerledes. Makrobilder av blomster synes jeg egner seg spesielt godt.

Når det gjelder andre komposisjonsmessige virkemidler synes jeg det er spennende å utforske ulike muligheter i programmet Adobe Photoshop Elements 6.0, men det er sjelden jeg har tatt vare på noen av bildene. Jeg har sansen for kollasjer og rammer. Men ønsker å lære mer om ulike virkemidler som f.eks. skarphet.

Det siste bildet fant jeg på photo.sight. Det er tatt av en som heter Thomas Andresen og han kaller seg nybegynner i faget. Han har bl.a. brukt skarphet som et virkemiddel - vannet er sløret og bladet er skarpt som høstluften.


Det oransje bladet er en flott kontrast til det gråblå vannet og steinen. Det er bladet vi ser og legger merke til. Andresen har også brukt tredelingsregelen. Jeg tror ikke bildet ville vært like fint om bladet var blitt plassert i midten. Nå er det mer dynamikk i bildet. Herlig!